23 detsember 2010

Suusavõhma rohkem kui ära jaksan kasutada

See oli 10 päeva tagasi kui sai esimest korda Nõmmel-Harkus 25km klassikas sõidetud. Peale sõitu juhtus küll väga loll lugu, nimelt ühe jala põlv andis end tunda. Varem on põlve probleemid tunda andnud joostes ja mitte kunagi suusatades, täpselt uisutehnikas. See pole mitte hea kuna esimest korda olen end kirja pannud ka Tartu Maratoni 63km rajale.

Aga täna võtsin teadlikult ette 25km raja uisutehnikas, et aru saada kas põlveprobleem ka uisutehnikas tunda annab. Õnneks mitte. Peale 25km klassikat sain pere ja töö kõrvalt kõigest korra 10km uisku paar päeva tagasi sõita. Eeldasin, et nädalane vahe suusatamises on pigem halb kui hea. Aga võta näpust.
Terve tänase 25km peale ei õnnestunud mul leida ainsatki inimest, kellega võrdväärne tempo leida. Kõik, keda silm eespool vähegi seletas, olid oma tempos. Suur osa rajast sai ka üksi sõidetud ja esimest korda tundsin, et võiks tempot tõsta aga pole kellegagi koos sõita või kellelegi järgi vähemalt punnitada. Võhma oli ja jäi ülegi. Isegi peale 25km tundsin, et teeks 10km veel otsa aga jalalihased andsid juba märku väsimusest mille tõttu suhteliselt lõpusirgel ka väike kukkumine toimus. Väsinud jalalihaseid on üsna keeruline talitseda kui nad ei jõua enam teha seda, milleks nad mõeldud on.
Ka laskumistel tundsin, et mu suusad on üsna hästi määritud kuna nii mõnigi kord oli tunda kuidas eesolijale vaikselt lähemale libisesin. Võimalik, et selles oli "süüdi" ka tugevam hoo andmine.
Kui tavaliselt on sellise pika ringi aeg 4min/km, siis täna oli selleks 3:37min/km koguajaga natuke alla 1h 30min. Pulsikella vaadates oli üsna suure ajast pulss 154l/min kandis ning vähe kiiremat sammu tehes 159-163l/min, mis oli täiesti talutav. Olen tähele pannud, et kui pulss 167l/min kanti läheb, mida juhtub vahel tõusude lõpus, hakkab toss välja tulema ja siis tuleb hoog maha võtta. Klassikatehnikas võib muidugi ainult unistada sellisest ajast kuid uisutehnikat kombisaabaste ja -suuskadega sellise ajaga võib täitsa rahule jääda.
Tegemist peaks olema tegelikult ammu teada treeningu tehnikaga. Mäletamist mööda enne suuremat võistlust tehakse nädal varem pikk koormav distants. Peale seda mõni päev hiljem lüheb kiirem distants ja siis mõne päeva pärast võistlema. Ma võin muidugi midagi puusse panna aga eks parandage kui eksin.
Üks suusakaaslane, kelle ringiajad 3:30-3:45 kanti on, võiks küll endast märku anda. Saab ehk endalegi keele vestile.

Kommentaare ei ole:


WebCounter.com
blog.tr.ee