21 detsember 2010

Suusavarustusel ja suusavarustusel on ikka vahe

Häid kogemusi ei saa kohe enda teada hoida. Eriti, kui on talvehooaeg ja nii mõnelgi veel ees otsustav suusavarustuse ost.
Üsna suur osa vaba finantsi läks (ja läheb veel) sel talvel talvevarustuse täiendamise peale. Atomicu võistlussuusad said selga omale korralikud klambrid. Korralikumate viiskude peale oli vaja ka asjalikumad saapad osta. Suure valimise-uurimise peale sai lõpuks valitud Salomoni RC Carbon klassika saabas. Sai ka üht eelmise aasta mudelit proovitud kuid seda saabast proovides oli tunne nagu jalas polekski midagi. Odava kombisaapa pealt tulnu jaoks oli tegemist väga suure edasiminekuga.
Peale mõnekümne kilomeetri sõitmist on kogemusi juures ja õnneks ainult häid.
Saabas on väga mugav, mitte kusagilt ei pigista ega loksu. Pildil olev saapa kõrgem "kaelus" läheb tihedalt ümber jala ja ei lase ka kõrgema lume sees tatsates lund saapa vahele. See oli mu eelmise kombisaapa suuremaid probleeme. Kodunt suure lumega autosse minnes tuli pidevalt saapa vahelt lund rookida. Lisaks on saapa taga pool pingutusvõimalus vastavalt oma jala järgi. Ka sõites on saabas just selline nagu olema peaks. Kombisaapa põhiline mure oli, et tald liigub absoluutselt iga sõidu ajal omalt kohalt ära ja varbad on lõpuks otse saapa põhja peal. Kombisaapaga uisku sõites oli pika aja peale tunda ka teisi probleeme nagu mõnest kohast natukene vale kuju. Selle tulemusena on osa saapast nagu surutud vastu talda samal ajal kui talla teine pool samahästi kui ei puudutagi saabast. Pikema aja peale tekitab see lihase krampe.

Täpselt sama asi on ka tegelikult kasvõi suusariietega. Olles aastaid tagasi suusatanud suvalise talvekombinesooniga ja puuvillase raske kampsuniga ning sõites nüüd võistlusriietega on vahe ikka mäekõrgune. Lisaks kergusele lasevad need riided kõikvõimalikke liigutusi teha ilma tunda andmata, et kusagilt midagi kitsaks hakkab jääma. Hoolimata üliõhukesele riidele võib ilma probleemideta nendega sõita ka -25C külmas ja ei lase ka tuult läbi. Eelmine talv sai edukalt katsetatud -25C juures.

Oles ise alustanud odavast suusavarustusest minnes järg-järgult üle kallimale olen aru saanud, et tõeline sõidumõnu algab alles kallimast varustusest. Orientiiriks võiks öelda et 1500kr/100EUR eest ikka normaalseid saapaid ei saa. Samamoodi ei saa alla 2000kr/130EUR eest korralikke suuski. Ka ei soovita osta alla 1000kr/65EUR maksvaid suusakeppe kuna paari-kolme aastaga painduvad need läbi. Mul on siiani alles umbes 500EEK maksvad suusakepid. Peale 3 aastat on nad silmnähtavalt paindunud ja sõites on iga tõukega tunda kuidas nees painduvad.

Teine suur kulutus on riided, kus tõenäoliselt alla 5000kr ei saa poest asjalikku komplekti. Et üldse mingeidki suusakomplekti koos riietega saada läheb tõenäoliselt 6000-7000kr poes kohe ära. Aga kui tahta ka sõidumõnu, siis 10000-15000kr on summa, mida peaks välja käima. Üsna kallis spordiala kuid vaadates seda rahvamassi, mis iga päev metsa all toimub, siis tegemist on raha paigutusega õigesse kohta - oma tervisesse. Kui võimalik, "raiska" parem praegu see raha oma tervise peale kui aasta(kümnete) pärast sama raha rohtude peale.

Kommentaare ei ole:


WebCounter.com
blog.tr.ee