07 oktoober 2010

ÄP: Ärge eelistage kodumaist

Rootsi juurtega ning üsnagi tuntud investor Stefan kirjutab Äripäevas huvitaval teemal ärge eelistage kodumaist. Hakkasin sellepeale mõtlema, kui palju ma ise olen selliste "Eelista Eestimaist" asjadega kaasa läinud. Ega vist ei olegi. Tekib hoopis küsimus, miks ma peaksin eestis valminud toitu või tehnikat ostma kui kõrvalolev välismaine on 10-20% odavam. Et toetada kohalikku tööstust? Miks siis kohalikud ei suuda sama odavalt toota? Tõenäoliselt pole väikese riigi tõttu tootmismahud nii suured kui mujal. Veel kuidagimoodi arusaadav aga see peaks panema hoopis mõtlema, kuidas efektiivsemalt sama asja toota kui välismaised konkurendid. Tulemuseks võib päris paljudel juhtudel olla tootlikkuse suurenemine ehk tulemus, mille üle on juba ammu riiklikul tasandil kõva arutelu käinud. Pealegi ei tohiks meie üsna madala palgakulu juures olla väga keeruline konkureeriva hinnaga tooteid valmistada.

"Eelista kodumaist" jääb kahjuks ilma sisuta ainult loosunglauseks, mille peale paljud muigega vaatavad. Äärmisel juhul võiks kaupade hinnavahe kodumaise kahjuks olla 5% kandis. Selle asemel, et patriotismist kodumaist eelistama kutsuda võiks hoopis millegi sisulisega tegelda, mis meid ka reaalselt konkurentsivõimelisemaks muudab.

4 kommentaari:

KR ütles ...

Nojah. Ma olen käinud välismaises tootmises, mille tootmismaht on 2 korda suurem kui meil, aga töötajaid oli täpselt 2 korda vähem.
Miks me seda järgi teha ei saa? Sest maailma kõige väiksem masin on meie (turu) jaoks liiga suur. Nende masin aga võimaldab lisaks tööjõukulude kokkuhoiule toota ka kvaliteetsemalt (pole käsitsitööd), mistõttu juba sellepärast on kergem ka kaupa turustada. Ka eksportida on neil kergem, sest pakenditele ei pea mahutama 5-te keelt- keel sobib kõigile eksportturgudele jne jne jne.

Jah, ma olen nõus, et probleemide loetlemise asemel tuleb leida lahendusi ja eks seda ka jõudumööda tehakse- nt suurendades eksporti- see toob aga taaskord päevakorda teise dilemma, kui välisturul pakutakse paremat hinda, miks siis doteerida koduturgu jne. Ning kui juba väga hästi hakkab minema, siis on nutikam ka oma tootmine suuremale turule lähemale kolida.
Kokkuvõttes- Eesti on liiga väike ning see, et meil on oma ettevõtlus (mitte allhange) on luksus, mis tuleb kinni maksta.
http://indigoaalane.blogspot.com/2010/10/lati-tuleb-ara-votta.html

Anonüümne ütles ...

lihtne ! kui ostad odavat välismaist kaob sinu naabri, sõbra, sugulase töökoht, homme võib-olla sinu enda oma, lood aga töökohad välismaale. ostes eesti lood töökohti oma rahvale. loomulikult ei pea kinni maksma kohalike ahnus, leiab ka mõistliku hinnaga eestimaist kraami, näiteks ostes toitu otse talumehelt.
vabatmees

w ütles ...

Eelistan kodumaist ka vaatamata väikesele hinnavahele, aga IMHO on puudu üks tore tähis, mis ütleks, et tegemist on ka kodumaisel kapitalil põhineva ettevõttega + asjal on veel muud konksud.

Kui ettevõte kuulub porodele, siis ma vaatan juba tõesti hinna järele, ei ole kindel, et pingutamine "töökohtade" nimel on lisaväljaminekut väärt - tootmisliini ja kulusid optimeeritakse järjest enam, aborigeen saab kinga, kasum jookseb välja, mitte ei lähe meie majanduses uuesti ringlusse, nagu kohaliku omaniku puhul vähemasti loota võiks.

Kui Laheotsa tahab mulle müüa Hollandi kartulit, sest enese oma läks ekspordiks - unustage ära, leian kõrvalt Poola oma üles.

Väga keeruline on oma raha õigesse mutiauku pista, kodutöö peab enne poodi minemist tehtud olema.

Mairo ütles ...

See, kui ma ostan kohaliku ahnuse tõttu välismaist ning selle tõttu piltiklikult öeldes kellegi lähedase töökoht kaob, on paratamatu osa progressist. Nagu öeldakse, loodus ei salli tühja kohta ning ebaefektiivse tootmise asemele tuleb uus ja efektiivsem, kes suudab antud olukorras ellu jääda. Muud moodi kahjuks ei õpitagi kui valusate õppetundide läbi. Nii kehtib see absoluutselt igal elualal.


WebCounter.com
blog.tr.ee